Elämämme muuttuu paremmaksi digitalisaation avulla – Reboot Finland SuomiAreenassa

Elämämme muuttuu paremmaksi digitalisaation avulla – Reboot Finland SuomiAreenassa

Porin SuomiAreenassa tiistaina 11.7. järjestetyn Reboot Finland -tapahtuman teemana oli tulevaisuuden parempi elämä digitalisaation avulla. Puhujat antoivat erilaisia esimerkkejä ja tulevaisuuden visioita siitä, miten robotit, tekoäly sekä erilaiset digitaaliset palvelut ja sovellukset muuttavat terveys- ja hyvinvointipalveluja, koulumaailmaa, teollisuutta, asuinympäristöämme ja rakentamista.

Tekoälyssä valtava potentiaali

Elinkeino- ja innovaatio-osaston ylijohtaja ja elinkeinoministeri Mika Lintilän asettaman tekoälyohjausryhmän varapuheenjohtaja Ilona Lundström korosti puheenvuorossaan, että Suomi voi halutessaan olla maailman paras tekoälyn soveltaja.

”Tekoälyssä on valtava potentiaali Suomen teollisuudelle ja kilpailukyvylle. Tekoäly kannattaakin nähdä mahdollisuutena. Tekoäly ja robotit tulevat myös kansalaisia lähelle”, Lundström korosti.

Yleisöltä kuultiinkin ehdotuksia siitä, mihin arkiaskareisiin ja rutiinitöihin tekoälyn toivottiin tuovan parannusta. Eräs toivoi esimerkiksi apua tiskaamiseen!

Lundström kertoi myös, että hallituksen tekoälyohjelman valmistelussa tullaan pureutumaan muun muassa osaamiseen, työelämän muutokseen, dataan ja innovaatioihin.

”Myös kansalaiset otetaan mukaan tekoälyohjelman valmisteluun. Kansalaisille järjestetään tekoälyn peruskurssi, josta ensimmäiset askeleet saadaan TEMin avoimien ovien päivänä 26.8.”, hän kertoi.

Katso Ilona Lundströmin (TEM) esitys

Tulevaisuuden visioita eri toimialoilta

Tapahtuman kaikissa puheenvuoroissa korostui, että digitalisaatio tulee muuttamaan toimialoja ja ihmisten arkea. Inspiroivissa puheenvuoroissa kuultiin digitaalisten oppimisympäristöjen ja rakentamisen valtavista liiketoimintamahdollisuuksista. Esimerkiksi koulutukseen käytetään maailmanlaajuisesti seitsemän biljoonaa dollaria – per vuosi. Siitä vain murto-osa menee uusiin innovaatioihin, mikä tarkoittaa suurta potentiaalia koulutus- ja oppimisosaamisestaan tunnetulle Suomelle.

Katso Aape Pohjavirran (Funzi) ja Minna Lakkalan (DLearn) esitykset

Entä miltä kuulostaisi, jos tulevaisuuden älykoti voisi esimerkiksi arvioida itse huoltotarpeitaan, putkiremontti hoituisi parissa viikossa tai lääkkeet toimitettaisiin kotiovelle lennokkien avulla?

Katso Mikael Långströmin (Fira) ja Teemu Lehtisen (KIRA-digi) esitys

Katso Ossi Laukkasen (Mehiläinen) esitys

Terveys- ja hyvinvointialalla tekoäly voi esimerkiksi käsitellä valtavia datamääriä ja siten helpottaa sairauksien diagnoosissa ja hoitopäätösten tekemisessä.

Katso Mirva Antilan (IBM) esitys

Digitalisaation käyttöön ottamisessa riittää luonnollisesti haasteita. Siksi Reboot Finland -hanke ja Suomen Yrittäjät ovat järjestäneet Yrittäjien digikouluja pk- ja mikroyrityksille. Tapahtumassa kuultiinkin konepajayrittäjän puheenvuoro. Hän oli ottanut digikoulun avulla käyttöön uusia digitaalisia työkaluja.

Katso Taru Jussilan (Suomen Yrittäjät) ja Markku Peltolan (Loimaan Konepaja) esitykset

Tapahtuman lopuksi julkistettiin Hacks and Pitching Awardsin voittajat. Kilpailun voitti DualActive, jonka sovellus tasapainottaa lasten ja nuorten liikunnan ja elektroniikan parissa käytettyä aikaa. Tapahtumassa palkittiin myös Suomen parhaita mobiilipalveluita, joista kärkeen nousivat muun muassa uudet liikkumispalveluyritykset Tuup ja MaaS Global.

Katso koko Reboot Finland -tapahtuma tästä linkistä

Katso Ylen uutisten juttu Reboot Finland -tilaisuudesta alkaen kohdasta 13.58

Teksti: Isabella Paju, TEM